Eadweard J. Muybridge


     Google yeni Doodle ile Eadweard J. Muybridge'in 182. doğum gününü unutmadı. Film şeridinin mucidi olan fotoğrafçı için özel bir Doodle hazırlayan şirket animasyonlu bir çalışmaya imza attı.


Özel günler ya da tarihe damgasını vurmuş kişilerin doğum günü gibi tarihlerde Doodle adını verdiği logolar hazırlayan Google, bu sefer de film şeridinin mucidi İngiliz fotoğrafçı Eadweard J. Muybridge'i unutmadı.
9 Nisan 1830 tarihinde dünyaya gelen Muybridge, hayatının büyük bir çoğunluğunu ABD'de geçirmiştir. Birden fazla fotoğraf makinesi ile farklıaçılardan yarış atlarının fotoğraflarını çeken Muybridge, bu resimleri birleştirerek atın hareketli görünmesini sağlamıştır.
Ayrıca Zoopraxiscope adını verdiği bir cihaz da icad etmiştir. Üzerinde fotoğraflar bulunan bir diskin hızlıca hareket ettirilmesiyle görüntünün dehareketlenmesi mantığına dayanır. Bu cihaz sinema mantığının ilk örneklerinden biri sayılabilir.
   
1904 yılında hayatını kaybeden Muybridge'in geliştirdiği bu teknikler film şeridinin oluşturulmasına katkıda bulundu. Yaptığı çalışmalar günümüzde basit gibi görünse de 1800'lü yılların şartlarında teknik olarak çok sıkıntılı ve zordu.
(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Girdap

Düşündüğünüz her şeyin gerçek olma ihtimali.

Unutulmaz Film Karakterleri | Cilalı İbo